Wat is Stainless Steel

Gepubliceerd op 3 november 2023 om 08:00

Stainless steel is een legering van ijzer, chroom, nikkel en koolstof. Stainless steel is roestvrij, wat betekent dat het bestand is tegen roest en corrosie. Dit zorgt ervoor dat je sieraden er lang mooi uitzien en niet snel beschadigen door oxidatie of water. De samenstelling is afhankelijk van de toepassing van het materiaal. Stainless Steel wordt ook wel roestvrijstaal of RVS genoemd. 

Hypoallergeen

Van stainless steel sieraden hoor je vaak dat ze hypoallergeen zijn. Maar wat betekent hypoallergeen nou?

 

Het woord bestaat uit twee delen: hypo en allergeen. Hypo betekent 'laag'. Het begrip allergeen duidt op de potentie van een stof om een allergische reactie te veroorzaken. De betekenis van hypoallergeen is dus als volgt: Lage kans op een allergische reactie. Het is echter nergens wettelijk vastgelegd welke ingrediënten een product niet mag bevatten om "hypoallergeen" te heten. Als gevolg daarvan zegt het woord niet zoveel over hoe een product is samengesteld en welke ingrediënten er in zitten. Hypoallergeen betekent dus ook niet dat een sierraad nikkelvrij is, wat veel mensen wel denken. Het is daarom vooral belangrijk om te kijken welke materialen er zijn gebruikt.

Is Stainless Steel nikkelvrij?

Stainless Steel is niet (helemaal) nikkelvrij. In Stainless Steel komt ongeveer 8-10% nikkel voor. Door de legering van de verschillende metalen komt de nikkel in principe niet in contact met de huid, er zit namelijk een beschermlaagje overheen. Bij een heel groot percentage van de dragers gaat het dan ook goed bij het dragen van Stainless Steel. Maar als je een flinke nikkelallergie hebt, dan raad ik het af om deze te dragen.

Tip!

Regelmatig de stekers en stopper schoonmaken kan er ook voor zorgen dat je minder last hebt van de nikkel. Zuurstof zorgt voor het herstel van het beschermlaagje wat over de nikkel zit. Wanneer er vuil (huidresten, make-up, ect) op komt kan er geen zuurstof bij. Als je ze schoonmaakt herstel je dit laagje.

 

Nikkelallergie of niet, het zo nu en dan schoonmaken van je sierraden kan sowieso geen kwaad ;)


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.